Σε τι αποσκοπεί η εργαλειοποίηση του ενεργειακού από τον Πούτιν
Ανάλυση Reuters

Σε τι αποσκοπεί η εργαλειοποίηση του ενεργειακού από τον Πούτιν

Την ώρα που συμπληρώνονται έξι μήνες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος ποντάρει ότι οι εκτοξευόμενες τιμές στην ενέργεια και οι πιθανές ελλείψεις τον ερχόμενο χειμώνα θα πείσουν την Δύση και δη την Ευρώπη να «ωθήσουν» την Ουκρανία σε εκεχειρία, με τους όρους, πάντα, της Ρωσίας.

Αυτός - λένε δύο ρωσικές πηγές που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο - είναι ο μόνος δρόμος για την ειρήνη που βλέπει η Μόσχα, δεδομένου ότι το Κίεβο επιμένει ότι δεν θα διαπραγματευτεί μέχρι η Ρωσία να αποσυρθεί από όλη την Ουκρανία.

«Έχουμε χρόνο, μπορούμε να περιμένουμε», αναφέρει ανώνυμη πηγή κοντά στις ρωσικές αρχές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. «Θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας για τους Ευρωπαίους. Ίσως, δούμε διαδηλώσεις, αναταραχές. Κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορεί να σκεφτούν διπλά πλέον το να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία και να θεωρήσουν ότι είναι ώρα για μια συμφωνία».

Μια άλλη πηγή κοντά στο Κρεμλίνο είπε ότι η Μόσχα πιστεύει πως ήδη μπορεί να εντοπίσει «ρωγμές» στην ευρωπαϊκή ενότητα και αναμένει ότι αυτή η διαδικασία θα επιταχυνθεί εν μέσω των χειμερινών δυσχερειών. «Θα είναι πολύ δύσκολο αν (ο πόλεμος) τραβήξει το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Έτσι υπάρχει ελπίδα ότι (οι Ουκρανοί) θα ζητήσουν ειρήνη», είπε η πηγή.

Προς το παρόν, η Ουκρανία και οι πιο ένθερμοι δυτικοί υποστηρικτές της λένε ότι δεν σχεδιάζουν να υποχωρήσουν και Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, λένε ότι μέχρι στιγμής δεν βλέπουν σημάδια αμφιταλάντευσης της υποστήριξης της Ουκρανίας.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ένα tweet προς τους Ουκρανούς για την εθνική τους εορτή, είπε: «Η ΕΕ ήταν μαζί σας σε αυτόν τον αγώνα από την αρχή. Και θα είμαστε για όσο χρόνο χρειαστεί».

«Για να καταστούν δυνατές οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, είναι απαραίτητο να αλλάξει το status quo στο μέτωπο υπέρ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας», δήλωσε στο Reuters ο Mιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου. «Είναι απαραίτητο ο ρωσικός στρατός να υποστεί σημαντικές τακτικές ήττες» πρόσθεσε.

Οι ουκρανικές δυνάμεις απέτρεψαν τις ρωσικές δυνάμεις να καταλάβουν το Κίεβο και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χάρκοβο, έχοντας καταστρέψει τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού. Παράλληλα, βύθισαν το Moskva, τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε ρωσική αεροπορική βάση στην προσαρτημένη Κριμαία.

Το Κίεβο μιλά επίσης εδώ και πολύ καιρό για μια μεγάλη αντεπίθεση για την ανακατάληψη του νότου, αν και η Ρωσία ήταν απασχολημένη με τη δημιουργία των δικών της δυνάμεων εκεί, και δεν είναι σαφές εάν και πότε αυτό θα πραγματοποιηθεί.

Πού ποντάρει το Κρεμλίνο

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπάθησαν να αντεπεξέλθουν στις ενεργειακές πιέσεις αναζητώντας εναλλακτικές προμήθειες και πιέζοντας για μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά λίγοι ειδικοί στον τομέα της ενέργειας πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να καλύψουν όλες τις ανάγκες τους.

Το Κρεμλίνο σχετικά με τις μειωμένες ροές φυσικού αερίου προφασίζεται τεχνικά ζητήματα και κατηγορεί τις δυτικές κυρώσεις και την άρνηση ορισμένων χωρών να πληρώσουν σε ρούβλια. Η Ρωσία στο μεταξύ έχει έσοδα ρεκόρ από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Πηγή κοντά στις ρωσικές αρχές είπε ότι η Μόσχα σε οποιαδήποτε μελλοντική πιθανή ειρηνευτική συμφωνία θέλει να κλειδώσει τα εδαφικά της κέρδη, να εξασφαλίσει ολόκληρη την περιοχή του Ντονμπάς και να αναγκάσει το Κίεβο να δεσμευτεί για στρατιωτική ουδετερότητα.

Ο Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη ότι το Κίεβο δεν θα συμφωνήσει σε καμία πρόταση για πάγωμα των σημερινών μετώπων προκειμένου να «ηρεμήσει» τη Μόσχα, ενώ ο Ποντόλιακ είπε ότι η Δύση προμηθεύει το Κίεβο με αρκετά όπλα για να «μην πέσει», αλλά όχι αρκετά για να κερδίσει, προσθέτοντας ότι χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη υποστήριξη.

Τα δυτικά κράτη αρνήθηκαν να δεσμεύσουν χερσαία στρατεύματα στη σύγκρουση και απέφυγαν να προμηθεύσουν την Ουκρανία με στρατιωτικό υλικό επειδή θέλουν να αποφύγουν έναν ευρύτερο πόλεμο με τη Ρωσία, η οποία, ας μην ξεχνάμε, έχει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων στον κόσμο.

Ο Kόνραντ Μιζούκα, στρατιωτικός αναλυτής με έδρα την Πολωνία, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν το πάνω χέρι σε μερικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, αλλά είναι δύσκολο να δούμε μια πλευρά να κερδίζει το πάνω χέρι χωρίς σημαντική ενίσχυση σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.

«Όποιος μπορεί να το κάνει αυτό θα κερδίσει τον πόλεμο», είπε ο Mιζούκα.

Οι επιδόσεις της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης από τώρα έως τον χειμώνα θα καθορίσουν την κατεύθυνση του πολέμου, δήλωσε ο Νιλ Μέλβιν, αναλυτής με έδρα το Λονδίνο στο think tank RUSI.

Από την άλλη, όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο να διχαστούν οι δυτικές κυβερνήσεις, καθώς οι τιμές των καυσίμων, του φυσικού αερίου, του ηλεκτρισμού και των τροφίμων όλο και θα διογκώνονται.